• 1
  • 2
  • 3

Otthonfelújítási támogatás 2021 Január 1-étől

2020.11.18-án hivatalos Facebook oldalán részletezte Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter többek közt a 2021. január elsejével bevezetésre kerülő Otthonfelújítási támogatást. A korábban elszórtan megjelent információkból az nem derült ki, hogy a napelemek is belekerülnek-e a támogatott felújítási munkálatok körébe, de szerencsére igen, a támogatás napelemes rendszer beépítésére is igénybe vehető!! 

A támogatás a beruházás felére, 3 millió forint felső határig vehető igénybe, anyagköltség és munkadíj jogcímen fele-fele arányban, tehát legfeljebb másfél-másfél millió forint lesz elszámolható. Természetesen nem kötelező a maximált összeget igényelni, de érdemes szem előtt tartani, hogy egy család az adott ingatlanra ezt a fajta támogatást csak egyszer kérheti.

Az igénybevétel feltételei a következők: a háztartásban élő maximum 25 éves korú gyermek. 12 hetes magzat esetén már elfogadott az igénylés. Gyermekek számától független. Megváltozott munkaképességű, fogyatékkal élő illetve otthongondozási díjra jogosult gyermek esetén eltekintenek a felső korhatártól. Örökbefogadott gyermek esetén is igényelhető. Házas, élettársi kapcsolatban élő, elvált, gyermekét egyedül nevelő szülő is igényelheti, nevelésben egyaránt résztvevő elvált szülők osztozhatnak az összeg megosztásával. Szülők halála esetén igénybe veheti a kirendelt gyám szerepét betöltő rokon is. Az igénylőnek magyar állampolgársággal kell rendelkeznie. Legalább egy éves folyamatos TB jogviszony szükséges, mely felsőoktatási viszonyból is származhat és legfeljebb 30 napra volt megszakítva. A pandémia helyzetre való tekintettel az utolsó három hónapnál az álláskeresési járadékot is figyelembe veszik. Köztartozásmentesség szükséges. Az ingatlannyilvántartásban lakás, lakóház, tanya vagy birtokközpontként bejegyzettekre is érvényes. Az igénylő , illetve gyermeke (együttes igénylés esetén az igénylők együtt, vagy gyermekeik a  támogatással érintett lakásban) részéről legalább 50%-os tulajdoni hányad szükséges, legalább egy éve bejegyzett lakóhelyként kell szerepeljen, kivéve, ha a tulajdonjog megszerzése a támogatás igénylését megelőző egy éven belül történt.

A munkálatok 2021. január 1-én kezdődhetnek meg, szerződést szükséges kötni a munkára, erről egy sablon szerződést fog feltölteni a kormány, az anyagköltségről és a munkadíjról pedig gyűjteni kell a számlákat, mivel ezeket szükséges majd benyújtani az államkincstárnak (MÁK). Az ígéretek szerint az igénylés és ügyintézés teljes egésze elektronikusan is intézhető. A számlákat a munka befejezését és a kifizetést követő 60 napon belül szükséges eljuttatni a MÁK-hoz, 30 napon belül el is bírálják a benyújtott kérelmeket, 5 napon belül meg is kapják az összeget a jogosultak. Tehát mindössze 35 napot kell várni az igényléstől, hogy visszakapjuk a felújítás összegének a felét!! A támogatás az 5%-os általános forgalmi adó mértékkel kiállított számla vonatkozásában nem vehető igénybe. Több számla esetén az igénylési határidő számításánál a legutolsó kifizetési időpontot kell alapul venni. A felújítás megvalósulásának ellenőrzése a kormányhivatalok feladata lesz, a pénz kifizetésétől számított 6 hónapon belül fogják megtenni. Korábban igényelt és felhasznált CSOK támogatás után is igényelhető. Más támogatás keretében már elszámolt számla nem elfogadott, kivéve a lakástakarék-pénztári elszámoláshoz benyújtottak. 

Legkésőbb 2022. december 31-ig igényelhető.

A vissza nem térítendő támogatásnak köszönhetően korábban elképzelhetetlenül gyors, pár éves megtérülési idő várható végre napelemes rendszereknél a lakossági szegmensben is!

További részleteket az Otthonfelújítási támogatásról weboldalunkon itt talál:

http://ktpartners.hu/new/index.php/gyik2/23-gyik-csaladtamogatas-2021